Иззеха мариухана за 216 000 лв. от оранжерия в Шуменско

Оранжерията в село Кочово е била модерно оборудвана

Криминалисти от Шумен разбиха модерна оранжерия за производство на канабис и иззеха 54 кг. суха листна маса.

Стойността й е поне 216 000 лв. Оранжерията е била разположена на 80 кв.м. площ в наети помещения в шуменското село Кочово, оповести на брифинг в понеделник директорът на ОДМВР-Шумен ст.комисар Ялчън Расим.

https://youtu.be/3Uya_I6vgmM

Базата е известна като бивше плодохранилище. Това е най-модерната оранжерия в региона, чийто организатори са чакали незаконни доходи, подчерта окръжният прокурор на Шумен Маргарита Георгиева. Оранжерията е поне на 3 месеца, но според разследващи откритото количество е първа реколта и растениевъдите не са успели да пласират нищо.

В понеделник Окръжният съд в Шумен е взел постоянни мерки задържане под стража за главните организатори Александър Н./42г./ от София и местния Ерджан Балов/46г./ по искане на наблюдаващия прокурор Орлин Куздов.

Оранжерията е била разкрита в петък по оперативен сигнал. Първо в имот край град Велики Преслав в момент на сделка с наркотични вещества са установени Ерджан, Александър и Траян Г./34г./от Варна. От последния е иззета сумата от 8400 лева. При претърсване в имота на Александър са намерени 4 кг. марихуана и везна.

В късния следобед в село Кочово е открита и оранжерията. Системите за осветление, отопление и вентилиране били в работен режим. Имало модерна система за капково напояване, както и система за обработване на въздуха в помещението, която също била на високо технологично ниво. Намерени са 700 саксии с растения в различен стадий на растеж. Открити са 11 чувала със суха листна маса, която при направения наркотест реагирала на канабис. 42,350 кг е била сухата маса, напълнена в чувалите. Още 11,300 кг са иззетите канабисови глави, които били върху сушилни. Обородуването е иззето.

Траян Г. от Врана е с мярка подписка и обвинение за опит за придобиване на дрога. Първоначално е била задържана и една жена, наета да се грижи за растенията, но тя е освободена. От двамата организатори Ерждан е с по-голямо криминално досие - осъждан е за грабеж, кражба на кола, вещно укривателство, кражба на общинско имущество и прокарване в обръщение на фалшиви пари. Александър е наказван само за пияно шофиране.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България