МС реши: Край на хартиеното свидетелство за съдимост

Хартиеното свидетелство за съдимост отива в историята. Това реши на заседанието си в "Евксиноград" Министерският съвет, който одобри проект за допълнение в Закона за ограничаване на административното регулиране и контрол върху стопанската дейност. За да стане факт облекчението, парламентът трябва да гласува корекции в 68 нормативни акта.

"Надявам се това да се случи, защото става дума за една от най-търсените удостоверителни услуги и за типичен пример, в който караме гражданите да се снабдят с документ от един държавен орган, за да го предоставят на друг", коментира след заседанието вицепремиерът Томислав Дончев. Той съобщи, че  миналата година съдилищата и Министерството на правосъдието са издали 780 000 свидетелства за съдимост, а за първото полугодие на тази година - още 412 000.

Вече има техническа възможност справката да се прави по електронен и служебен път, така че гражданинът само да заяви какво иска, уточни Дончев. Според него освен спестеното време за чакане по гишета след промяната хората  ще икономисват 3,8 млн. лв. годишно, които сега плащат на администрацията за издаването на хартиения документ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България