Изключение от практиката: Прекратиха дело срещу шофьорка за катастрофа, станала по вина на жертвата-пешеходец

Окръжният съд в Сливен потвърди в закрито заседание постановлението на Окръжната прокуратура, с което бе прекратено наказателното производство срещу 52-годишна шофьорка, причинила по непредпазливост смъртта на 34-годишния В.И. - съобщиха от съдебната палата. Основният мотив е, че тежкото произшествие с фатален край е причинено по вина не на водачката, а на самия пешеходец. Случаят предизвика интерес, тъй като подобен казус е сред редките изключения в съдебната практика - коментираха юристи. А според коментари на автотехнитечески експерти, законът пази човекът-пешеходец, а не човекът зад волана. Според статистиката на МВР за Сливенска област, през последните години регистрираните катастрофи са причинени по вина на водачите. Данните за 2016 г. сочат, че 96,4 на сто от всички регистрирани пътно-транспортни произшествия са били по вина на шофьорите, 3 - заради лошите пътни условия и 1 произшествие, което е и предмет на делото - по вина на пешеходеца.

Водачката, служител в пловдивка фирма, е управлявала товарен автомобил "Фиат Дукато". На 18 август 2016 г., около 14,30 ч., на главния път Нова Загора-Стара Загора тя блъснала с колата си пешеходеца, докато пресичал платното. След удара позвънила на тел.112. Пострадалият издъхнал в Центъра за спешна помощ от тежките си наранявания. Неволен очевидец е потвърдил показанията на шофьорката, че мъжън е изскочил внезапно на пътя, колата рязко е свила вляво, за да избегне удара, но той продължил да бяга, когато бил блъснат, чуло се свистене на спирачки. "Този мъж сякаш искаше да се самоубие" - заявил свидетелят.

Автотехническа експертиза е установила, че товарният автомобил се е движил със 76 при разрешени 90 км/час и че е бил на 37-38 метра от мястото на удара, когато мъжът е изскочил на пътя. Това разстояние е значително по-малко от 71-метровата зона на риска и шофьорката не е имала възможност да забележи по-рано пешеходеца, изхвърчал от високи храсталаци до пътя. Заключението на вещите лица е, че причина за произшествието е неправилното поведение на пешеходеца, който е трябвало да спре, да изчака преминаването на автомобила и тогава да навлезе на пътя и да пресече. Съдът обосновано е отхвърлил претенциите, че производството е било прекратено заради несъответствия в показанията на привлечените по досъдебното производство и неточности в експертизата.

Загиналият живеел в новозагорско село, на съпружески начала с жена, с която имали 8-годишно дете. Двамата родители работели сезонно основно в Гърция, рядко си идвали в България. В онова лято те отново се били прибрали. На фаталната дата В.И. отишъл на гости на вуйчо си в Нова Загора. Тръгнал да се прибира пеш към селото си, когато станала катастрофата. Според вуйчото, В.И. изглеждал нервен, отчаян и притеснен. Предишния път, когато гостувал, поискал от вуйчото 4-5 лева, за да се прибере с автобус. Адвокат на близките е оспорил прекратяването на делото. Определението, с което бе потвърдено прокурорското постановление, може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в Бургас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право