Изкуствен интелект открива бързо и без болка рак на гърдата

Болестта коси все повече млади българки

Най-модерното изследване за ранна диагностика на рак на гърдата вече е достъпно за варненки. Досега то се прилагаше само в столицата. Методът е безболезнен и напълно безвреден, защото няма облъчване, а това позволява прегледи да се правят няколко пъти в годината, обясни д-р Галинка Павлова, управител на общинското ДКЦ 5 "Света Екатерина", където се прави изследването. То засича един от симптомите на рака на млечната жлеза - повишената температура на кожата.

Чрез контактна томография с течни кристали за няколко минути се генерират 45 термографски образа, които се изпращат за анализ от изкуствен интелект в Полша. Резултатите се получават за броени няколко минути. Апаратурата засича дори злокачествени образувания с размер от 3 мм, които са невидими за утразвука. Диагностициран в такава най-ранна фаза, ракът на гърдата е напълно лечим, при това без външни белези, категорични са специалистите от ДКЦ "Света Екетарина". Те припомнят, че ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване при жените.

Годишно у нас се регистрират 3900 нови случая, а между 1300 и 1400 българки умират от коварната болест. Заради стреса, масовата употреба на контрацептиви, късното раждане и нездравословното хранене се увеличават болните на възраст 30-35 г., а най-младата регистрирана пациентка с рак на гърдата е само на 14 г., посочват онколозите. Според тях модерният метод за диагностика е подходящ за първоначален скрининг особено при жени с генетична семейна обремененост или такива, които се лекуват с хормонални препарати. "Нуждаем се от ефективна профилактика за ранно откриване на рака на гърдата, за която изключително полезни могат да са специалистите от доболничната помощ. Успехът в битката с болестта би се умножил, ако има национални скринингови програми", коментира д-р Павлова. Засега обаче здравната каса не покрива модерното изследване, което струва 55 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве