Изкуството е покварено от нарцисизъм

То е създадено за западното общество

Къде е изчезнало понятието „страдание“

Сега животът е много по-добър. Може би не точно сега, в момента, в който говорим. Мисля си за 60-70-те години до днес, животът ми беше добър и не съжалявам за нищо. Въпреки нашето ултратехнологично общество, аз оценявам модерния начин на живот.

Съвременното изкуство е създадено за западно общество като нашето. Общество, в което животът е лесен, където не си задаваш много въпроси, къде е изчезнало понятието „страдание“. Освен онези, които са живели през 30-те и 40-те години или преди това, ние вече не знаем какво е страданието. Не мисля, че е дързост да кажеш, че съвременното изкуство трябва да повдига реални проблеми, полезни въпроси за настоящите и бъдещите поколения.

Големият въпрос е какво казва съвременното изкуство за нашето общество. Мисля, че то е направено най-вече, за да привлича вниманието към себе си. Някои могат да кажат, че доста преди съвременното изкуство Салвадор Дали е измислил вид нарцистично изкуство и оттогава ние продължаваме в този дух, но мисля, че днес нещата отиват по-далеч. Цялото съвременно изкуство е покварено от този нарцистичен дух, обагрен с меркантилност. Поставете някого пред „Нощна стража“ (картина на Рембранд в „Рийксмузеум“ в Амстердам - б. а.) за един час. Той много бързо ще разбере и ще почувства нещо. Няма да можете да го откъснете оттам толкова бързо, колкото от една съвременна творба.

Очевидно в думите, че някои виждат в това спекулативен балон за сноби, обсебени от парите и алчни за външни признаци на богатството, има известна истина. Съвременното изкуство стана много добра инвестиция. Повечето хора го използват, за да спекулират. Целта е да купят произведение на изкуството за дадена сума и да реализират капиталова печалба няколко години по-късно, когато художникът умре. Това е пазар! Не колекционирам изкуство, което днес би могло да се нарече съвременно. Имам няколко съвременни произведения, но изкуството, което ме докосва най-много, е съветското изкуство.

(Със съкращения, превод „Гласове“)

*Един от най-добрите съвременни актьори

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения