Излезе от печат третата част на книгата „Шампионите разказват”

Третата част на поредицата от книги „Шампионите разказват” беше официално представена в конферентната зала на Регионалния исторически музей в Стара Загора. В нея са включени разкази от първо лице на изявени бивши и настоящи шампиони от града в различни видове спорт.

„Благодаря на кмета Живко Тодоров, защото тази поредица от книги е направена по негов проект и той знае какво означават успехите на шампионите за сплотяване на местната общност” – каза журналистът Петър Драгиев, който е ръководител на творческия екип.

„За мен е голяма чест да съм сред вас. От един мой приятел, който не само е тук, но е и част от третото издание на книгата – Гошо Гинчев, знам – спортът е борба. Той учи децата на самоотверженост, на упоритост, да постигаш резултати, когато даваш от себе си. В днешно време, много родители мислят, че спортът е нещо, което може да минава встрани, без усилия – няма как. Резултатите искат себеотдаване. Спортът не е само слава, той изисква дисциплина и дух“, каза кметът Живко Тодоров. „Пожелавам си след 20 - 30 години, да има още такива издания, които да показват нови шампиони“, допълни Тодоров. Той изказа благодарност към целия творчески екип, който е съумял да изрази в слово великите моменти на великите старозагорски спортисти.

„Поставихме началото през 2017 година, когато Стара Загора беше Европейски град на спорта, а в трите издания вече, са събрани над 90 истории на изтъкнати старозагорски шампиони“ - каза ресорният зам.-кмет Красимира Чахова, която е и герой от предходно издание.

Гост на представянето и участник в книгата беше и легендата на футбола Петър Жеков. „Радвам се, че съм тук тази вечер. Този град ми е останал в сърцето и никога няма да го забравя. И в ЦСКА като играех го казвах – тук, в Стара Загора, ми е било най-добре“ - сподели с присъстващите централният нападател, рекордьор по най-много голове в А група – 253 , като е отбелязал за „Берое“ 101 точни попадения, а за ЦСКА – 144.

„За мен беше голяма емоция, че обърнаха внимание на моите успехи в автомобилния спорт и ги увековечиха в тази поредица. Това е голяма награда за мен” – каза Николай Диков. Той добави, че като председател на Постоянната комисия по спорт и младежки дейности в настоящия Общински съвет, всяка инвестиция в спорта си заслужава, за да има много нови живи спомени, запечатани и в книги.

Поздрав към присъстващите на премиерата отправиха олимпийският, световен и двукратен европейски шампион в параатлетиката на гюле и диск Иванка Колева и Гошо Гинчев, станал едва 22-годишен капитан на „Берое”, и други.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони