Изложбата „Идентичност между символика и цветове“ впечатли благоевградската публика

Експозицията на Италианския културен институт „Идентичност между символика и цветове“ впечатли гостите на Градска художествена галерия. Изложбата, която съчетава изящния детайл от Италия и България, бе открита от директора на Италианския културен институт в София Луиджина Педди и директора на благоевградската галерия Иван Милушев.

„Това е експозиция, вдъхновена от споделените ценности между артисти от Академията по Изящни изкуства Брера в Милано и Българската художествена академия в София. Изложбата е по повод тазгодишното председателство на България на Съвета на Европейски съюз. Тя представя едни различните артистични траектории на авторите, събрани около символа на Обединението, мира и социалното разбирателство, изразяват катарзиса на абстрактната концептуалност, която освобождава въображението и гениалната артистична креативност“, каза при откриването Луиджина Педди, която остана очарована от Градска художествена галерия като зали, локация, професионализъм на екипа, както и от Общината, която е вложила средства, за да има дом за изкуството.

Символът на знамето е общата свързваща нишка, общият знаменател, който отприщва различни естетически динамики, за да се достигне до изненадващи артистични решения. Произведенията са създадени с различна техника, от литографията до фотографията и представляват свят на художествени контаминации, които надхвърлят териториалните граници и обединяват в търсенето на естетическото изражение.

Всеки желаещ може да разгледа уникалната по своя замисъл експозиция в залите на Градска художествена галерия през следващите дни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура