Изложба „Жените в обществото” открива на 8 март историческият музей в Горна Оряховица

Гостуващата експозиция „Жените в обществото” ще бъде открита на 8 март в Историческия музей в Горна Оряховица. Експозицията е дело на Регионален исторически музей – Русе и проследява проявите на Модерното време и промените в живота на българските жени в последното столетие.

Експозицията включва 11 постера с фотоси и текстове, и 13 уникални кукли, които представят различни умалени копия на автентични костюми от музейната колекция в крайдунавския град. Те са свързани с модните тенденции в градското облекло – рокля „шантеклер“, бални и вечерни рокли, всекидневни дрехи, униформа на прислужница, облекло в стил „Български модерн“, абитуриентски рокли.

Множество текстове представят различните ментални модели, свързани с образа на жените, тяхното присъствие в обществения живот, еманципацията до съвременни проблеми на социума като „унисекс” и „транссексуалност”. Идеята на изложбата е да илюстрира прехода от традиционна към модерна представа за жената и пълноценното ѝ участие в обществените процеси. Изложбата ще остане в Исторически музей – Горна Оряховица до края на месец март.

На Националния празник 3 март входът за всички посетители на Исторически музей – Горна Оряховица ще бъде безплатен. Работното време на музея ще бъде от 10 до 16 часа. Желаещите ще могат да разгледат постоянните експозиции на музея и да се запознаят с участието на горнооряховчани в националноосвободителните борби на България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони