Изложба за лекаря, дарил 5 млн. $ на България, откриват в Лом

Граждани призовават за държавно признание и награда на д-р Андрей Георгиев

Изложба за живота на емигранта д-р Андрей Георгиев, който дари 5 млн. долара за обучение на талантливи български младежи в Европа и САЩ, подреждат в Лом.

Снимки и документи показват детството и ученически години в Лом на патриота-благодетел, емиграцията му като млад медик, обявен за „ враг на народа”, в САЩ и реализацията му на отдаден на пациентите си лекар в Америка. Сред най-ценните експонати са копия на изпълнени с обич към родината и близките писма на д-р Георгиев, в които споделя „Пeчеля много повече , отколкото ми трябва. Имам нужда от хора, на които да помагам!”.

Преди смъртта си през 2014 г., д-р Андрей Георгиев завеща 2 млн. долара на гимназия „Найден Геров” в Лом, 1 млн. долара на Медицинския университет в София и 2 млн. долара на Университета в Делауеър, САЩ. Всички средства са за обучение на български студенти. 500 000 долара емигрантът остави на град Лом за благоустрояване. Документите в изложбата са от проучванията за живота на големия дарител, публикувани във в. „Труд”. През 2018 г. д-р Андрей Георгиев бе обявен за почетен гражданин на Лом, а Националното сдружение на общините го отличи с приза „Общински дарител”.

Граждани на Лом настояват лекарят да получи и държавно признание и награда за огромното дарение. „Андрей Георгиев се нарежда по родолюбие и щедрост до братята Евлоги и Христо Георгиеви, дарили 6 млн. златни лева за Софийския университет, и Димитър Ценов създал с 5 млн. златни лева Стопанската академия в Свищов. Д-р Георгиев е продължител на възрожденските традиции на преклонение пред просветата и примерът му заслужава всенародна признателност!”, призовават жители на Лом.

Изложбата ще бъде открита в общинската галерия в крайдунавския град на 2 март, когато дарителят щеше да навърши 98 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България