Изложба за свободата на избора побратимява Шумен с чешки град

Шумен бе домакин на международен проект и изложбата „The Freedom Factory” с участие на местни художници и чешки студенти от Факултета по изкуство и дизайн към Университета „Ян Евангелиста Пуркине“ в град Усти над Лабем. Културната проява роди идеята за побратимяване на Шумен с чешкия град. Да се осъществят културни, образователни и икономически връзки било обсъдено по време на среща на градоначалника Любомир Христов с директора на Чешкия център в София Дагмар Остранска, програмния координатор Силвия Дерибеева и куратора на художествения проект Андреа Чербаческа.

Проектът за нестандартната експозиция се реализира и с подкрепата на Художествена галерия „Елена Карамихайлова“, Община Шумен и Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“. Изложбата е в две зали на галерията и може да се види до средата на февруари.

Тя представя творби, свързани с проблемите на околната среда, екологията, постиндустриалното общество, цифровите технологии и виртуалната реалност. Сред аудио-визуалните произведения има и доста нестандартни и провокативни, а всички са обединени от идеята за свободата на избора - избор на религия, слово, печат, художествен изказ и на достъпа до информация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони