Изложба за 130 години от рождението на художника символист Георги Машев в Пловдив

Градска художествена галерия в Пловдив ще показе най-представителните творби на Георги Машев (1887-1946 г.) по случай 130-годишния юбилей от рождението на художника символист. Изложбата на определяния като родоначалник на диаболистичната тематика в изобразителното изкуство у нас автор ще бъде открита на 13 април (четвъртък) от 18 часа в залите за временни експозиции на улица "Княз Александър Първи" 15. Изложбата е съвместен проект на ГХГ-Пловдив и на галерия "Станислав Доспевски" - Пазарджик и се осъществява в партньорство със Софийска градска художествена галерия, Националната галерия и художествените галерии в Казанлък и Русе.

Художникът Георги Машев открива своите сюжети в народните предания, търси приказното и мистичното в българската история. Разтърсен от дехуманизиращата жестокост на Първата световна война, в която участва като военен художник, застигнат и от лични нещастия, творецът трансформира преживяванията си в характерна демонична образност и артистична експресия. Личното му приятелство с Димчо Дебелянов, Николай Лилиев, Димитър Подвързачов, Теодор Траянов и Николай Райнов допълва и оформя уникалния му художествен мироглед.

Георги Машев напуска Държавното рисувално училище след творчески конфликт с преподавателя си и заминава за Петербургската художествена академия (1907 г.), а година по-късно се мести в Брюкселската Художествена академия. Окрилен от срещата с голямата европейска култура и увлечен от модното направление на символизма, Машев се завръща у нас с пораснало самочувствие и се дипломира в Държавното рисувално училище при преподавателите Иван Мърквичка, Стефан Иванов и Иван Ангелов. "В младата история на българското изобразително изкуство Георги Машев се отделя рязко от другите, неочакван и своеобразен", пише за него в своята мемоарна книга "Път през годините" писателят Константин Константинов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура