Изложба на 16 от най-добрите акварелисти в света

След първоначалния прилив на любители на изкуството за откриването на изложбата в сряда, сега тя може да бъде разгледана на спокойствие. Великолепните акварели ще останат в галерия “Нюанс” до 29 септември. Снимки: Пламен Стоименов

Игра на светлините и сенките в галерия “Нюанс”

Всеки от представените автори е със забележителна биография и множество награди

16 автори от цял свят, 31 картини. Това е всичко. Всеки, който обича акварела или въобще изобразителното изкуство, трябва задължително да мине през столичната галерия “Нюанс”, където в сряда беше открита изложба на 16 от най-добрите съвременни акварелисти в света. До 29 септември там са изложени 31 творби на La creme de la creme в акварелното майсторство.

Всеки от представените автори е със забележителна биография и множество награди. Някои са с академично художествено образование, други са почти или съвсем самоуки. Българинът Атанас Мацурев например не е завършил Художествената академия. “Защото не ме приеха, - казва с лека самоирония един от най-търсените акварелисти в света. - Три пъти кандидатствах.” Да, но графика, възразява му внимателният слушател. “Е, да, графика - признава Мацурев. - Голямата ми любов. Аз и сега рисувам графики.”

Минимум 4-5 дни му отнема да нарисува един акварел - картина, за която преди това самоотвержено е търсил сюжет, място, светлина. “Винаги има по нещо неуловимо, - подсмихва се той. - Аз умишлено го оставям такова, иначе би било скучно.” Творбите му са толкова далеч от скучното, колкото би била една творба на Моцарт, примерно. Мацурев е майстор - по думите на колегата му Дончо Дончев (не по-малко успял съвременен български художник от новото поколение). “Наско е страхотно добър. Изключителен акварелист,” хвали го Дончев.

Напълно самоука е британката Наоми Тайдман, която започва да рисува акварел на 30-годишна възраст, но пък е носител на наградата “Търнър” за акварел.

С висше художествено, но по архитектура, е доц. Сергей Темерев. Той дълги години работи като архитект, като съвместява професията си с рисуване на акварели и преподавателската дейност в Държавната академия за изкуство и дизайн А. Л. Штиглиц. Зарязва архитектурата, защото “взе все повече да ми пречи на преподаването и на рисуването. Трябваше да се откажа от едно от тези неща.”

Как разбираме кои са най-великите съвременни акварелисти? Какъв е критерият?

Кураторът на изложбата Евгения Мацурева знае отговора. “Разбира се, че няма универсален критерий, по който да се отсече: този и този са най-добрите. Гледам кои художници са представени в най-престижните изложби в света и си правя изводи. Например, голям център за акварел има в Шанхай. Китайците се стараят да избират най-доброто - там няма случайни картини. Те правят т.нар. Китайска акварелна олимпиада. За участие м.г. са подали документи 3200 човека. Международно жури избира от тях 100 души, а от тези сто художници са наградени 12, двама от които са в тази изложба: единият е Атанас Мацурев, а другият - хиперреалистът Лорин Макракен. В края на октомври пак ще ходим с Атанас в Шанхай на голяма изложба, в която са поканени 28-те от най-добрите акварелисти в света. 7 от нашите участници са включени в тази изложба.”

“Нюанс” е логичният избор за една такава изискана и отлично подбрана изложба. “Лили Владимирова, собственичката на галерията, се познава с Наско, миналата година му прави изложба тук, - обяснява кураторът Евгения Мацурева. - Много ни харесва това пространство, знаем че те работят професионално и ще стане хубаво. Съдружникът на Лили Емил Чушев има артцентър “Прохлада”, който осигури това великолепно оформяне на картините - с ръчно позлатени и посребрени рамки, със специални музейни стъкла - ще видите, че когато снимате фронтално, от стъклото няма блик и картината излиза така, сякаш няма нищо отпред.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура