Изложба от плакати за представления показа театърът в Сливен

Художничката Маргарита Дончева, автор на новото лого на театъра, при откриването на изложбата.

Приятна изненада поднесе на приятели и почитатели Драматичният театър "Стефан Киров" за 27 март, Международния ден на театъра. Във фоайето бе открита изложба от плакати за представления, играни на сливенската сцена.

Досега бе малко известен фактът, че плакатите са изработвани от ученици в Националната художествена гимназия "Димитър Добрович" в града. "Без учителите им по рекламна графика Маргарита Дончева, Анета Деновска и, разбира се, без школата на Ташко Попов тези плакати нямаше да бъдат факт.

Ние, в гимназията, вярваме на Гогол, че театърът е висока катедра, от която може много да се говори за света на доброто", каза преподавателката в гимназията Биляна Стоянова на откриването.

Театралната публика е изключително интелигентна, тя няма нужда от афиши холивудски тип, отбеляза от своя страна художничката Маргарита Дончева. В плакатите на учениците липсват снимки, те представляват своеобразен разказ. Творбите в експозицията бяха за постановките "Гераците" по Елин Пелин, "МакбеД" на Йожен Йонеско, "Саломе" на Оскар Уайлд, "Развратникът" на Ерик Е. Смит и др.

"За да могат да работят върху своите плакати, младите хора трябва да гледат много театър", заяви директорката на ДТ "Стефан Киров" Радост Костова. Тя обеща на младите художници, че ще им осигури безплатен достъп до представленията, за да могат да трупат впечатления и да разширяват познанията си.

За празника сливенският театър е и с ново лого, за което "Труд" писа. Автор на логото е художничката Маргарита Дончева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони