Изложба от творби от коркови тапи редят за Трифон Зарезан в Сухиндол

Организират туристическа разходка в Ловико "Лозари“, музея на виното, Лозаро-винарски, културно-информационен център, Етнографски музей под надслов „По пътя на виното“ в Сухиндол по случай традиционния празник Трифон Зарезан.

На 13 февруари в местното читалище „Трезвеност 1870“ ще бъде открита експозицията „Коркотворения“ - изложба на предмети, изработени от коркови тапи. Те са дело на учениците от СУ „Климент Охридски“ в града. Същия ден в Ритуалната зала е насрочена тържествена сесия на Общинския съвет в Сухиндол, а вечерта в читалищетоще има „Зарезанска вечеринка“ с гост изпълнител Симона Загорова.

И този година организаторите на празника Трифон Зарезан в Сухиндол са подготвили богата програма с атракции и изненади. На 14 февруари по традиция празнува Община Сухиндол, която е типичен винарски район. Проявите за празника на града започват още от 10 февруари, когато ще има дегустация на домашни вина и ракии под надслов „Много поколения, една традиция във всяка капка“.

На 11 февруари по обяд на централния градски площад за поредна година ще се състои атракция „Търкаляне на бурета“. Състезанието става запазена марка на Сухиндол. В него вземат участие малки и големи, които търкалят на площада 225 литрови празни бъчви. На следващия ден в Дневния център за възрастни хора ще се проведе кулинарно състезание с приготвяне на обредни ястия за празника под мотото „Торбата за празника“ .

Писателят Нидал Алгафари на 12 януари ще представи своята четирилогия пред ценителите на словото от Сухиндол. По-късно, в салона на читалището, жителите и гостите на винарското градче ще гледат спектакъла „Чакана любов“ на ФТФ „Търновска царица“ от Велико Търново, с хореограф Георги Радев.

"Кулминацията на празничните прояви е навръх Трифон Зарезан-14 февруари. Още в 9 часа сутринта в църквата “Св. св. Петър и Павел” ще бъде отслужена празнична света литургия за благоденствието на община Сухиндол. На градския площад ще се извие кръшно хоро. От 11 часа пищно шествие ще потегли към масивите в източната част на Сухиндол за зарязване на лозята в местността ”Димчански завой"", обявиха организаторите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура