Изложба показва архитектурните шедьоври след Съединението

Сградата на ДТ "Стоян Бъчваров"

За празника на Съединението откриха самостоятелна изложба –акварел „Архитектурното наследство на България” с автор арх.Белин Моллов. Той е нарисувал емблематичните сгради, изградени след Съединението на България, а платната му са наредени в Белия салон на културно–развлекателен комплекс „Морско казино” – символична за Варна сграда, която също е с висока архитектурна стойност. Художникът –архитект е нарисувал Народното събрание, проектирано от арх. Константин Йованович, Двореца „Евксиноград” на арх. Виктор Румпелмайер, Доходното здание в Русе на арх. Петер-Паул Бранк, Областното събрание в Пловдив на арх.пиетро Монтани.Специално за тази изложба арх. Моллов нарисувал и сгради с висока естетическа и културно-историческа стойност от квартал „Таляна”.

Той сподели, че е очарован от атмосферата в творческия квартал на Варна, която в голяма степен се дължи и на съхраненото културно–историческо наследство под формата не само на отделни сгради, а и на цели ансамбли. „Таляна” край морето е като „Капана „под Тепето , които са атрактивни квартали, каза арх. Моллов.

След Съединението започват блестящите кариери на първата генерация знаменити български архитекти, оставили едни от най-големите шедьоври. Това са Йордан Миланов, Петко Момчилов, Пенчо Койчев, Наум Торбов, Никола Лазаров и др.

Роден в Русе, арх. Белин Моллов прави първата си изложба на 15 години. Той е експерт с 50 години опит в устройственото планиране и градското развитие, бил е два пъти зам.-министър в различни правителства, заемал е ръководни длъжности в Софпроект, бил е преподавател в УАСГ, участвал е в работата по устройствени планове на градове в Алжир, Виетнам, Либия и Мозамбик, в експертната група на Съвета на Европа за разработването на „Хартата на градовете”.

Изложбата остава във Варна до края на септември

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура