Изложба представя българския парламентаризъм

Пътуваща изложба със силния надслов, изведен от мисълта на Левски -"Всичко зависи от нашите обединени сили", гостува в Регионална библиотека "Пенчо Славейков" и представя българския парламентаризъм, както и полагането на устоите на младата българска държава. Тя е посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемане на Търновската конституция.

Експозицията е подготвена от Народното събрание със съдействието на Държавен архив. Изложените изключително интересни 40 пана разказват за личностите, за събитията, за които сме чували, но едва ли осъзнаваме тяхната тежест, посочи главният библиотекар Кристияна Димчева.

Тя обърна внимание на добре познатия факт, че сред 229-те депутати е имало тогава видни представители на стопанския, просветния и духовния живот, на различните губернии, на учрежденията, които са създадени в младата българска държава. 88 депутати са били избрани пряко от народа -по 1 на 100 000 граждани, 117 влизат по право въз основа на служебното си положение, включително представители на православието и на друверско духовенство, представители на турското, гръцкото и еврейското малцинство.

Само 19 са назначени от княз Дондуков-Корсиков. Цялото това съчетание на хора с различни биографии и цялата тази пъстрота в Учредителното събрание, събрана в името на бъгарската кауза, показва кипежа при създаване на Търновската конституция. По време на пренията още на 10 март 1879 г.вместо органически устав народният представител Григор Начович неслучайно го назовава конституция, припомни Димчева.

Сред варненските депутати са били известните местни общественици от онова време Стерю Анастасиади, Осман бей, а по-късно Теодосий Икономов, Велико Христов.РБ"Пенчо Славейков" е обогатила изложбата с уникални материали, включително и с първите броеве на Държавен вестник и стенограмите на НС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони