Изложба представя творческия процес у Пабло Пикасо

"Целувката" на Пабло Пикасо

Изложба в музея "Фабр" в Монпелие в Южна Франция представя постоянно подновяващия се творчески процес у Пабло Пикасо, предаде Франс прес. Изложбата проследява 77 години от живота на художника посредством 14 ключови момента и стотина негови творби.

"Трябва да имаш нови хрумвания". "Тези думи на Пабло Пикасо (1881 - 1973), за които споменава неговият приятел, поетът Гийом Аполинер, разкриват философията на прочутия художник, който въплъщава изобразителното изкуство през 20-и век", заяви директорът на музея Мишел Илер.

Изложбата се открива утре и ще продължи до 23 септември. Тя се вписва в рамките на международната инициатива "Пикасо-Средиземноморие". За 15 и 16 юни в музея "Фабр" е планиран международен семинар с участието на най-големите експерти в творчеството на Пикасо.

"За да се организира изложбата, трябваше да се изследва творчеството му - поясни Илер. - Избрахме да представим "панорама" чрез 14 ключови момента, които хвърлят светлина върху използваните от художника техники за 77-годишен период, от 1895 г. до 1972 г."

Изложбата, включваща стотина творби - картини, скулптури, гравюри, рисунки, както и бележници с рисунки и подготвителни скици, дава възможност да се опознае разнообразното му творчество. Тя е базирана върху творби, предоставени от Националния музей "Пикасо" в Париж, музеите "Пикасо" в Антиб, Франция, и Барселона, Испания, музея "Метрополитън" в Ню Йорк и частни колекционери.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа