Измамиха и жена от Омуртаг, даде 4800 лв. на измамниците

Снимка: Архив

Полицията съветва хората да не се доверяват лековерно на обяви в интернет, често ги наемат за куриери

Телефонните измамници включиха и Омуртаг в периметъра на действие и измъкнаха 4800 лв. от 72-годишна жена. По най-успешната им схема за подпомагане на полицията при операция за задържане на престъпници тя била убедена, че трябва да даде пари, които после ще й бъдат възстановени. Така тя накамарила пачките в торба, която оставила пред дома си към 15 часа в сряда. Кога и по какъв начин разбрала, че е измамена от полицията не коментират.

Преди Омуртаг измамниците успешно атакуваха жители на Търговище и Попово, звънейки на стационарни телефони.

От полицията не спират да разясняват на гражданите за измамната схема, но и предупреждават хората да не се хващат лековерно и без проверки по обяви в интернет за осигуряване на работа, тъй като много често те са пуснати от измамниците. Те набират куриери и от сайтове за продажба на коли, като убеждават хората да им свършат услуга срещу заплащане. Лъжат ги, че ще събират документи от стари хора, които са трудно подвижни, а медицинската документация трябва да стигне до доктора. Другият често ползван сега претекст е, че ги наемат във фирма за дограма, която праща куриер да събира пари от адреси. Указанието е получените пратки да се карат най-често в Русе и да се оставят на определени места, където има голямо движение на хора.

Авторите на измамите обикновено остават скрити, но редовно изгарят куриерите, които освен присъди получават задължението да връщат парите на измамените.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право