Измамник задигна 70 картини на художник от Вършец

Неизвестен все още апаш открадна с измама 70 живописни платна на известния художник Георги Паунов – Паунеца, от Върщец. Престъпникът се издирва, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Ударът е бил направен преди около месец и половина, когато мъж се обадил по телефона на 74-годишния творец, представил се за негов братовчед и му предложил да му помогне в продажбата на негови картини.

„Съгласих се! Познавах момчето още като дете, но оттогава не бях го виждал. Знаех, че е работил на важни постове и има много контакти и реших, че наистина иска да ми съдейства!”, каза художникът. На два пъти измамникът, представил се за „Бончо”, пристигал във Вършец и взел общо 70 картини на Паунеца. Чак преди дни, когато „Бончо” спрял да вдига телефона, а след това и го изключил, възрастният мъж разбрал, че е измамен и подал сигнал в полицията.

По случая е образувано досъдебно производство. Ограбеният художник също се е заел с разплитането на измамата. „Научих, че крадецът е продавал на безценица картините ми. Мисля, че вече има заподозрян и се надявам да бъде арестуван и да върне поне част от платната!”, каза Паунов пред „Труд”.

Георги Паунов е самоук, но талантлив художник – майстор на маслените пейзажи. Живее в България и на остров Корсика във Франция. Първата си самостоятелна изложба представя още 18-годишен през 1960 г. Оттогава Паунеца има над 30 самостоятелни изложби, а негови творби притежават галерии и колекционери от България, САЩ, Великобритания, Франция, Германия и много други страни.

През 2011 г. двама крадци разбиха художествената галерия във Вършец и задигнаха 22 картини на Паунеца. Апашите бяха бързо заловени, а платната върнати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право