Измислен скандал за допингирани американци предизвика новинарска истерия

допинг

Пореден удар на хибридната война между САЩ и Русия понесоха някои от родните новинарски сайтове, публикувайки снощи информация, че всички проби на американските спортисти от 1996 до наши дни са унищожени от нехаеща почистваща фирма.

Материалът се базира на Би Би Си, но подобна новина в сайта на британската медия липсва. От "Труд" открихме, че генерално подобна информация в англоезични сайтове не съществува, но е широкоразпространена в руски такива. Предполагаме, че първоизточникът на "допинг скандала" е сатирична статия, изтълкувана погрешно от български журналисти.

Ето го и тиражирания текст в медиите:

"Световната антидопингова агенция УАДА е загубила всички проби на спортистите от националния отбор на САЩ, вземани между 1990 и 2016 г. От Агенцията обясниха, че унищожаването на тестовете е заради небрежни действия на човек от почистващия персонал, който бутнал стелажите с пробите на американците. Така 30 000 стъклени шишета са се разбили, съобщи "Би Би Си".

"Това е ужасно! Американският сектор с проби в нашия архив е напълно унищожен. Към днешна дата няма нито един тест на състезател от САЩ от 1990 година досега", обявиха от УАДА.

Сред унищожените проби са и тези, взети в най-скорошно време.

"Би Би Си" отбелязва, че инцидентът се случва точно преди посещението на Австро-руска делегация от микробиолози и биохимици, която е трябвало да извърши сравнителен анализ на пробите на руските спортисти с тези на американски. Делегацията е достигнала много трудно до разрешение за тези изследвания, които така или иначе няма да бъдат проведени.

От УАДА съобщиха, че договорът с почистващата фирма ще бъде прекратен."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл