Измръзнаха дръвчетата в Долината на прасковите

Нищо няма да цъфне и нищо няма да берем, категорични са производители

Засегнати са всички градини в региона

Рязкото застудяване порази реколтата в Долината на прасковите още преди да са цъфнали дръвчетата, заявиха пред “Труд” стопани от сливенските села Злати войвода и Гавраилово. Плодните пъпки са унищожени поголовно от студа.

“След големия сняг на 27 и 28 февруари последваха два дни, през които термометрите паднаха до минус 16-17 градуса. В резултат на това се сбъднаха най-лошите ни прогнози. Нищо няма да цъфне, значи и нищо няма да берем. Всички градини са засегнати, но в нашия район пораженията са на 100 процента”, каза кметът на Злати войвода Стоян Тенев.

Двете села отглеждат около 2000 декара праскови. Най-тежки са щетите върху насажденията в близост до поречието на Тунджа.

“Моето семейство обработва 200 декара. 100 дка от тях са тотално засегнати! Пораженията върху останалите възлизат на 80-90 на сто”, каза земеделският производител Иван Павлов. Плодните градини са основният поминък в региона, за него и колегите му, както и за техните работници, те са единственият източник на доходи. Загубите тепърва ще се изчисляват, но със сигурност са за хиляди левове. Евентуално на някакви обезщетения могат да се надяват стопаните, по чиито дръвчета щетите са на 100 процента.

Със сигурност има поражения при прасковите и в другите сливенски села, допълни кметът на Гавраилово Димитър Андреев. Щети са нанесени и на кайсиите и бадемите.

 

Защитават 90% от земеделските земи

Борим градушките със самолети от 2019 г.

Министерският съвет прие промени в постановлението, което определя зоните във въздушното пространство на България с ограничено въздухоплаване. Това става заради предстоящото разширяване на обхвата на защитата от градушки.

Според стратегията за развитие на градозащитата в страната ни се предвижда защитата да достигне 90% от земеделските земи. В момента едва 25 на сто от земеделските земи са защитени от градушки, по данни на Изпълнителната агенция Борба с градушките . Така на практика много полета с плодове и зеленчуци, сред които е и Кюстендил, са без защита от градушки.

Новите мерки

Разширяването ще бъде извършено чрез използване освен на два способа – защита с противоградови ракети и самолети. Предвижда се самолетите да се включат в борбата с бедствието през 2019 г. Към момента противоградовата защита се извършва само с ракети.

За първия етап от разширяването се предвижда въвеждане в действие на нови 62 ракетни площадки и промяна на местоположението на една. Всяка площадка представлява опасна зона във въздушното пространство на България. Извършени са необходимите действия по предоставяне на права на управление на новите ракетни площадки и са определени точните им географски координати.

Измененията ще бъдат отразени в Сборника “Аеронавигационна информация и публикация”, редовно осъвременяван в съответствие с изискванията на Международната организация за гражданска авиация. Това е необходимо условие за осигуряване на безопасността на полетите по време на активния летен сезон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България