Изнасяме жито за Виетнам и Филипините

Има тенденция за покачване на цената на международните пазари

Вече 2 млн. тона родно жито са изнесени, така че сделки има и пазарът не е блокиран. Това коментира за "Труд" председателят на Българската асоциация на търговците на зърно и фуражи Мартин Русев по време на първата конференция "Зърнена академия 2016", която се провежда във Варна.

1.6 млн.тона са изнесени за страни от ЕС, основно за Испания, но учудващо тази година, че експортът върви за Виетнам. Миналата година в азиатската страна са били изнесени 100 000 т родна пшеница, а тази над три пъти повече -360 000 т до момента. Освен за Виетнам има кораб и за Филипините.

Не е голям износът за Близкия изток, както в предни години, например за Либия има отплавал само един кораб с 30 000 т, посочи Русев. Според него по-високите добиви на жито са компенсирали по-ниските цени до момента, но има тенденция за покачването им. Досега е с около десетина евро на тон спрямо тези преди месец-два, които бяха под голям натиск заради големите добиви в световен мащаб.

В момента цените за износ в зависимост от качеството са 155 евро за тон фуражна и 165 евро за тон хлебна пшеница. Не се очаква да има експлозия на цената на зърното, тъй като балансите в глобален мащаб са тежки, но има сезонно повишение- реколтите са прибрани вече и производителите не са така притеснени да продават веднага , а изчакват по-добра цена, коментира още шефът на Българската асоциация на търговците на зърно и фуражи. Той посочи, че поскъпване на зърното има и в Русия, която след жътва излезе с дъмпингови цени на международните пазари. Мелниците в района на Москва плащат всеки ден по-високи цени за добро качество, по-високият курс на рублата също вдигна цените за износ и в момента с 12.5 протеин руска пшеница се продава по 178-180 долара на тон, а само преди 3-4 седмици -под 170 долара на тон, коментира още експертът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес