Изнасяме мебели за Китай

Общият експорт за миналата година надхвърля 335 милиона евро

България изнася мебели за държави като Германия, Франция, Италия, Великобритания и дори далечен Китай, съобщи Александър Манолев, зам.-министър на икономиката по време на най-големия форум – изложенията “Техномебел” и “Светът на мебелите”.

През миналата година износът на мебели надхвърля 335 млн. евро, като тенденцията количествата да растат е устойчива, уточни той. Спрямо 2008 г. експортът на такива стоки се е увеличил близо два пъти. Произведената продукция в сектора надхвърля 919 млн. лв., а оборотът на компаниите е около 1 млрд. лв.

Българският бизнес заслужава поздравления за високото качество, което предлага и благодарение, на което се налага на толкова конкурентни пазари, подчерта Манолев. Той посочи недостига на квалифицирани кадри и борбата със сивия сектор като основни проблеми на сектора. По данни на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост на вътрешния пазар през миналата година има увеличение на потреблението.

Мебелният бранш носи около 7-8% от износа на България, а в мебелната и дървообработващата индустрия в момента работят около 50 хиляди души.

Заместник-министърът напомни на фирмите, че могат да получат помощ чрез Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”, така и чрез други инициативи на министерството. “Трябва да насърчаваме добитата в България дървесина да се преработва у нас. Мебелният бранш е най-добрата възможност това да се осъществи”, допълни Атанас Добрев, зам.-министър на земеделието. Той определи това като стимул за развитието на малкия и среден бизнес.

В рамките на изложенията бяха връчени и отличията в конкурса “Българска мебел на годината”. През тази година над 90% от участниците в “Светът на мебелите” са български производители. В изложението се включват и компании от Украйна, Турция, Румъния.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика