Изнасят кактусите в Балчик в оркестърски синхрон

qrf

Бодливата колекция с над 600 екземляра е втора по големина след тази в Монако

Най-голямата кактусова колекция у нас, която е визитната картичка на Университетската ботаническа градина в Балчик, е вече пренесена и засадена навън. Цялата технология е трудна и деликатна и изисква внимание и синхрон на оркестър, твърди ботаникът Петър Манолов.

Истинско изпитание е изнасянето на някои от екземплярите, които тежат над 300 килограма и някои от тях работниците пренасят на ръце. Повечето са на възраст над 60 години, а най-старият от рода Opuntia, е на 98 години. Той е висок 3 м и тежи близо 1 тон. Навремето при откриване на Ботаническата градина са го пренесли със специален фургон от царския разсадник на Двореца в Кричим, припомня експертът. През студените зимни месеци бодливите гиганти се държат прибрани на закрито и топло в оранжериите на температура 10-15 градуса. Изнасят се в средата на април до средата на октомври по време на активния туристически сезон.

На посетителите ще бъдат показани над 600 екзепляра от над 40 вида, които са аранжирани на над 700 кв.м площ в "Божествената градина". Това е любимо място на туристите, които сред кактусите и сукулентите се чувстват на разходка като сред пустинята.Колекцията е втората по големина в Европа на открито след тази в княжество Монако.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони