Изневяра ли е сексът с робот

Компютърният учен Кейт Девлин за интимните играчки

Заплахата идва от масовото събиране на лични данни и отсъствието на личен живот

58-05-%d0%ba%d0%b5%d0%b9%d1%82-%d0%b4%d0%b5%d0%b2%d0%bb%d0%b8%d0%bdКейт Девлин, компютърен учен в Kings College Лондон и специалист по секс технологиите, говори за компютърно контролирани секс играчки, възможното бъдеще на човешките взаимоотношения и връзката на изкуствения интелект и секса. Нейната работа включва разработки, обхващащи връзката и отношенията между секс, интимност и технология, както и взаимодействието между човек - компютър и човек - робот. Тя организира два хакатона (проект с отворен код) за секс технологиите и наскоро е написала книга за секс роботите, наречена “Включено”.

- Идеята за чифтосването между човек и робот изглежда набра скорост през последните години, но секс играчките са около нас от доста време. Кога за първи път получихте резултатите от този проект? И защо идеята за секс роботи предизвика възмущение?

- Ако погледнем към древна Гърция например, ние ще научим, че гърците също са използвали секс играчки и техните художници са ги изобразявали - за това е писано и се е приемало като нормална част от сексуалното поведение. Но това се променя с течение на времето. Западната християнската църква наистина не приема това, така че имаше масово преследване и репресии за всичко, което не включва мисионерската поза и то само за репродуктивни цели. След това идват промените в зависимост от преобладаващото социално настроение по онова време. Но секс играчките са около нас от стотици, ако не и от хиляди години.

- Ние научаваме много за сексроботите, но може ли технологиите да променят сексуалния ни живот в тази може би малка ниша?

- Имам два хакатона (проект с отворен код) по секс технологии, които изследваха новите начини за изграждане на технологиите за интимност, но те не включваха хуманоидни роботи. Теледилдоникът е умна играчка за секс, която може да бъде свързана и контролирана чрез интернет. Тя се използва и се усъвършенства след като патентът, спиращ развитието й, бе разблокиран, така че очаквайте да видим още.

- Когато изследвахте ролята на технологиите в секса, разкрихте ли нови страни от човешката сексуалност?

- Идеята за перфектния любовник е много стара. Нас генетично ни тегли към секса, въпреки, че не обичаме да говорим за него. Имаше голям страх около технологиите и технологичните промени. Хората се страхуват от посредничеството, страхуват се да бъдат заменени от нещо друго, от нещо механично. Но истината е, че технологията по-често ни носи близост, отколкото изолация, и че тя всъщност може да бъде добра и полезна.

- В края на краищата до какво ще ни доведе това: до секс робот под стълбите във всеки дом или това ще е достъпно само за някои ограничени, специализирани потребители?

- Мисля, че сега това по същество е една механизирана кукла за секс, заемаща малка ниша. И може би ще си остане в тази ниша. Ние можем да формираме връзки с технологиите и можем да имаме задълбочени преживявания, можем да имаме интимни преживявания, без да опираме до услугите на хуманоидния робот. Защото ние сме ужасени да се изправим пред човешките роботи и това скоро няма да се промени.

- Има кампания срещу секс роботите, които се опитват да ги забранят на основание, че насърчават изолацията и унижават същността на жените и т.н. Имате ли добри новини?

- Съгласна съм, че сегашната форма на секс роботите унижава и обективизира жените. Това е редуктивен стереотип на жените, не е полезен и допринася за вредното изображение на тялото. Но относно вредата няма доказателства за вреди, нанесени на хората от тези секс кукли или секс роботи. Изследванията, които съм направила, показват, че хората, които купуват секс кукли, имат уважение към куклите и няма никакъв белег, че те ги купуват, за да приложат насилие над тях. Тези кампании произлизат от твърде негативния поглед върху сексуалноста, така че тази анти сексуалност е продължение на това, което те виждат в секс роботите, и за това те искат да ги забранят. Съгласна съм обаче, че настоящата форма е проблематична и затова поддържам едно дистанциране от човешките секс роботи.

- Системите за изкуствен интелект, разработени от компании като DeepMind, създадоха нови стратегии за хората за компютърните игри или за печеливши игри като Go. Може ли изкуствен интелект да преоткрие как да правим секс?

- Има пресечна точка между изкуствения интелект и секса по отношение на понятия като “дълбок фейк”, където лицата на хората се прожектират в порно клиповете. Тази част от изкуствен интелект, ме засяга, защото хората започнат да бъркат видео и аудио, и буквално пренаписват нещата и в това е проблема. А това е нещо, което е доста лесно да се направи в наши дни.

- Смятате ли, че обществеността и фигури като покойния Стивън Хокинг и Илон Мъск биха били разтревожени от изкуствения интелект?

- Да. Заплахата в момента не е само от изкуствения интелект, който ще се разпространи по света и ще ни унищожи всички. Настоящата заплаха е ежедневие и част от това, като масовото събиране на лични данни, отсъствието на личен живот, строгия контрол или етиката. Хората просто не са наясно с риска и отклоненията в системата, което може да ни доведе до много неравностойно общество.

- Дали сексът с робот е изневяра?

- Технически погледнато не. Ако искате да се разведете заради това, предполагам, че според закона може да бъде третирано като някакво неразумно поведение, но със сигурност не може да се разведете на основание на прелюбодеяние, защото деянието не е с човек. Дали това е изневяра? Това е нещо между вас и вашия партньор и касае личните взаимоотношения. Има хора, които не приемат употребата на секс играчки в отношенията си, но има и други, които смятат това за положително, и затова мисля, че всичко зависи от човека и от неговите взаимоотношения.

- Писали сте за вашия опит на консенсусни немоногамни и полиаморфни връзки. Можете ли да си представите, че желаете секс робота като човек?

- Аз мисля, че това ще е различен тип връзка, и не мисля, че ще изпитваме същото, както при връзките си с други хора. Ние знаем, че при общуването си с роботи, хората могат да формират свои собствени, не сексуални връзки, на грижливост и приятелско отношение към технологиите. Със сигурност можем да видим привързаност, но за желание не знам. То няма да отразява привързаността между човек и човек. Това ще е нещо друго и лично.

(Превод за “Труд” Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл