Износът на жито върви от първия ден на жътвата

Над 760 хил. тона са експортирани от началото на годината през най-големия порт Варна

Товари със зърно през порт Варна поемат и за Южна Корея

Износът на жито върви от първия ден на жътвата, заради по-високата цена в сравнение с миналата година. Сега пшеницата се търгува между 305-310 лв./т франко пристанище, а през 2017 се изкупуваше по 270-280 лв.

В момента на най-голямото пристанище Варна-Изток товарят близо 50 хиляди пшеница от новата реколта на 190-метровия кораб “Warrior”, плаващ под флага на Бахамските острови. Досега през терминала още два други плавателни съда са изнесли жито от реколта 2018, посочиха от пресцентъра на порта.

Тази година най-големи количества от производството на родните фермери поемат от варненското пристанище за Западна Европа. Купувачите са основно от Испания, Португалия, Франция и Холандия. Осъществен е и износ на немалко количество зърнени товари и за Южна Корея.

В близките дни се очаква пореден кораб, който ще натовари още 50 хил. тона пшеница. От пристанище Варна са експортирани над 760 хиляди тона зърно за първото полугодие.

Обработени са с над 200 хил. тона повече пшеница, царевица, слънчоглед и ечемик. Това се дължи на по-големия износ, реализиран през април и май. Фермерите, които имат силози, чакат до последно по-висока цена преди да разчистят хамбарите. На международните пазари в момента пшеницата се изкупува по 178 евро/т.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика