Изобилие от събития съпътства най-очаквания музикален фестивал - “Francofolies.Blagoevgrad”

По време на най-очакваното музикално събитие в България, през целия уикенд, течеше съпътстваща програма в центъра на града. Инициативите и проектите, които бяха включени във фестивалните дни забавляваха жителите и гостите на града, съобщиха от общината.

На алеята в парка пред хотел „Монте Кристо“ бяха представени невероятни, забавни и атрактивни тематични ателиета, пърформънси и уъркшопове. Професионалисти и артисти показаха невероятни изработки и талант. В ателиетата на Фондация „Easy Аrt“, малки и големи имаха възможност да изпитат въображението си и да изработят гривни, проекции на знамена, 3D модели на Айфеловата кула и Триумфалната арка. Гостите имаха възможност да изработят бижута в цветовете на френското знаме. В специално ателие за мода от времето на ЛУИ XIV, малки и вече пораснали деца показаха талант и въображение. За спомен от фестивала всеки имаше възможност да направи свой франкофонски магнит, а на ръката си стотици малчугани изписаха името“ Francofolies“ с къна.

Десетки млади дизайнери, показаха своите изработки по време на “Арт фест“ в центъра на града. Шатрите и ателиетата бяха разположени между заведенията Raffy и Memmo и радваха посетителите на най- голямото музикално събитие за френска музика в България- „Франкофоли“. Шатрите бяха отрупани с ръчно направени накити и бижута, лампи, дрехи, кожени изделия, козметика, био прдукти, дрехи, книги, плетива и всякакви изкушения.

Акцент в програмата бе и литературата. Шатра на издателство „Колибри“ бе разположена в близост до хотел „Монте Кристо“, където всеки имаше възможността да си закупи книгата на изключителния, талантлив музикант, участник в тазгодишното издание на фестивала- Винсент Винел.

Франкофоните се докоснаха и до историята на фестивала със специално подбрани снимки от всички издания на Франкофоли в България. Изложбата бе под надслов “Le festival…Sur les photos” или в превод „Фестивалът… в снимки“. Stage Bar също бяха част от многото изненади за гостите на „Франкофоли“. Те посрещаха посетителите с Welcome drink, като им предлагаха и френски напитки и ликьори с различни аромати и незабравими вкусове. Всеки франкофон успя да опита разнообразие от предлаганите продукти. Към всичко това, финален щрих добави пианото на маестро Александър Кипров. Талантливият музикант зарадва посетителите с джаз импровизации по музиката на най- известните френски изпълнители, като Едит Пиаф, Шарл Азнавур, Жо Дасен и други.

Привържениците на уличните танци се докоснаха до истински талант и изкуство на петото юбилейно издание на „Кралете на запада“. „Графити фест“ допълваще пъстрата програма на Община Благоевград с много цвят и талант.

Тази година имаше и благотворителна кауза в рамките на фестивала. Театрална група „12+3“ от Пловдив представи 4 фарса и пантонимен спектакъл, а събраните средства са за Център за временно пребиваване на пострадали животни „Оскар и Лора“.

И през двата дни на тазгодишното издание на Франкофоли много ритъм, усмивки и добро настроение посрещаше жителите и гостите на града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България