"Изпариха" за секунди увеличената простата на 81-годишен софиянец в УМБАЛ-Пловдив

УМБАЛ-Пловдив (бившата Окръжна болница) е единственото държавно здравно звено у нас, което вече разполага с комбинирана лазерна апаратура "Revolix Duo" от последно поколение за лечение на различни урологични заболявания. Новината съобщи началникът на клиниката по урология и депутат в 43-ото Народно събрание доц. д-р Димитър Шишков. Той уточни, че още 2 лечебни заведения в Пловдив притежават такъв клас медицинска техника, но те са частни.

Ултрамодерната апаратура е закупена с отпуснатите от МЗ 500 000 лв. и с нея лечението на бъбречно-каменната болест вече е напълно възможно дори при най-сложните урологични случаи. Първият пациент, върху който доц. д-р Шишков е изпробвал в сряда лазера, е 81-годишен софиянец - неговата уголемена простата е била буквално "изпарена", възрастният мъж се чувства отлично и още този четвъртък ще бъде изписан. Освен за такива пациенти лазерът се ползва за разбиване на камъни в бъбреците, пикочопровода и пикочния мехур и за лечение на злокачествени заболявания в пикочния мехур.

Апаратът може да се ползва и при отворени операции. Доц. Шишков определи неговото най-голямо предимство в това, че интервенциите са щадящи за болния - те са безкръвни, не се правят разрези и не водят до загуба на телесни течности. Запазва органите, защото могат да се махнат само части от тях, като не се проявява агресия и спрямо околните тъкани. Затова е подходящ за лечение на всякакви пациенти, включително и хора с придружаващи заболявания. Медиците от целия екип са сертифицирани за работа с най-мощния и модерен лазер.

С него лазерите в урологията на Университетска болница-Пловдив вече стават три, а заедно с модерната операционна, преобразена с 500 000 лв., превръщат клиниката в притегателен център за пациенти от цяла България. От клиниката никога не връщат болни, особено с обяснението, че няма пари. "Затова при нас идват най-тежките случаи, които разчитат основно на държавните болници. Засега ни липсва ни само роботизирана хирургия, но това е следващата цел, която съм си поставил", допълни доц. д-р Димитър Шишков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони