Изписаха от болница двама от ранените край Пловдив американски парашутисти

Двама от ранените американски военни по време на учение на НАТО в Пловдивско са изписани от болница.

Канадски парашутист загина тази нощ по време на военното учение Swift Response 2019 ("Бърз отговор") край пловдивското село Чешнегирово. При учебния десант пострадаха още трима американски военни. Те са настанени в университетската болница в Пловдив, единият е с опасност за живота. В късния следобед двама от тях са били изписани, предаде БНТ.

Тримата пострадали парашутисти са от състава на американско десантно подразделение. Те са настанени в болница с фрактури и тежки травми. Единият от тях е в Клиниката по реанимация и интензивно лечение - потвърдиха от ръководството на лечебното заведение. Военна полиция и Военна прокуратура разследват причините за инцидента.

По време на самото учение парашутистите са изпълнявали задачи с уреди за нощно виждане и са отваряли своите парашути на пределно ниска височина.

По думите на свидетели, наблюдавали и заснели учението, трите военни самолета са пускали големи групи парашутисти на височина 200 метра от земята. Някои от наблюдателите видели и инцидента с канадския парашутист. По думите им той се случил в самото начало на десанта малко преди 1 часа след полунощ.

"Според мен първо пуснаха някакви контейнери, явно такъв е бил замисълът на военното учение, и след това с два големи самолета започнаха да спускат парашутисти", разказа свидетел.

Учението Swift Response 2019 се ръководи от Сухопътните сили на Съединените щати в Европа. То се провежда на територията на три държави-България, Хърватия и Румъния. В него участват 5600 военнослужещи, от които близо 1500 са парашутисти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България