Изплатени са едва 11,7% от парите по европрограмите

България е договорила 43% от средствата

На дъното - с 0% усвояемост е мярката - “Водено от общностите местно развитие” на Програмата за селските райони

Над 2,09 млрд. лева са реално изплатените средства по европейските оперативни програми у нас до 13 август тази година, сочи справка в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС (ИСУН). Това са 11,69% от общия бюджет на програмите, който е над 17,8 млрд. лева. Отличник е програмата за “Инициатива за малки и средни предприятия”, по която са разплатени 93,47% от средствата или над 186 милиона лева. Целият бюджет на програмата от 199,4 млн. лв. вече е договорен, показват данните. Средствата обаче се предоставят на бизнеса под формата на нисколихвени кредити чрез избрани банки, но няма точни данни колко фирми вече са взели кредити по нея.

На дъното - с 0% изплатени средства е мярката - “Водено от общностите местно развитие” на Програмата за развитие на селските райони. Средствата по нея са за насърчаване на социалното приобщаване, намаляване на бедността и икономическо развитие и насърчаване на иновациите в селските райони. Бюджетът й е на стойност 176 млн. лева, но нито едни лев от тях не е договорен към момента, показва справката на ИСУН.

Изключително слабо се представя и Програмата за морско дело и рибарство с реално изплатени едва 508 хил. лева или 0,23% от бюджета й, който е над 222 млн. лева. Програма “Околна среда”, която е с бюджет от 3,4 млрд. лева, отчита едва 3,9% усвоени средства.

Общо България е договорила 43% от европейското финансиране до 2020 г. или над 7,7 млрд. лева. С над 60% договорени средства са парите за “Регионално развитие”, за храните и Фонд вътрешна сигурност, който беше създаден заради проблемите с бежанците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика