Изплащат над 855 000 лв. на работници от фалиралия завод "Полимери"

През февруари тази година за втори път в Девня бе обявено частично бедствено положение заради течове на опасен химикал в "Полимери".

302-ма бивши работници от фалиралия девненски химически завод "Полимери" АД ще получат заработените си преди години заплати в размер на 855 712,92 лв.

Това постанови съдията по несъстоятелността Цвета Павлова, която със свое определение одобри частична сметка за разпределяне на средствата, постъпили от осребряване на част от имуществото на дружеството, съобщиха от Варненския окръжен съд. Оттам уточниха, че кредиторите ще получат вземанията си в пълен размер, ако в едноседмичен срок определението не бъде обжалвано от някоя от страните по делото.

Издължаването към работниците стана възможно, след като "Полимери" АД си върна по съдебен ред голяма част от имуществото на завода за над 25 млн. лв., прехвърлено от собственика Николай Банев в дъщерна компания "Полимери инвест" година преди обявяването на фалита.

Стартът на процедурата по несъстоятелност бе даден на 12 декември 2012 г., а реално заводът спря работа две години по-рано. Голяма част от халетата бяха сринати и преработени като рециклиран бетон, а съоръженията нарязани за скрап.

Сред тях бе и инсталацията за преработка на опасния отпадък от производството трихлоретан. Обезвреждането на 2600 куб. м от отровния химикал, съхраняван в амортизирани цистерни на територията на завода, ще струва над 12 млн. лв. и остана ангажимент на държавата. Заради течове на трихлоретан на два пъти през последните 3 г. в Девня бе обявявано частично бедствено положение.

полимери завод

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България