Изправят на съд двама шофьори, допуснали катастрофа с една жертва

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу двама шофьори, допуснали пътнотранспортно произшествие с един загинал и един пострадал.

Обвинението срещу В. Й. е за това, че на 24.05.2016 г. на територията на област Велико Търново, при управление на лек автомобил „ВАЗ 2105”, нарушил правилата за движение, като не се съобразил с пътните знаци, при извършване на маневра не дал предимство, вследствие на което по непредпазливост, при условията на независимо съпричиняване с Д. Д., причинил смъртта на И. И. и средна телесна повреда на обвиняемия Д. Д.

Обвинението срещу Д. Д. е за това, че на 24.05.2016 г. на територията на област Велико Търново, при управление на мотоциклет, движейки се със скорост от 95 км/ч. при определена 80 км/ч., вследствие на което при условията на независимо съпричиняване с обвиняемия В. Й. – водач на лек автомобил „ВАЗ 2105” по непредпазливост причинил смъртта на И. И.

На 24.05.2016 г. сутринта загиналата И.И., заедно с баща си и сестра си пристигнали в гр. Велико Търново, за да направят прическа на сестра й за предстоящ същата вечер абитуриентски бал. Имали уговорка с обвиняемия Д.Д. и негови приятели да се върнат в гр. Попово, за да съпроводят с мотоциклетите си сестра й до бала. Тръгнали от фризьорското ателие. Пострадалата И. И. се качила на мотора на обвиняемият Д.Д. и потеглили посока гр. Варна.

По същото време обвиняемият В. Й. с автомобил „ВАЗ 2105” имал намерение да направи обратен завой и след това да продължи в посока към гр.Велико Търново. Въпреки наличието на знак Г1 „Движение само направо след знака”, обвиняемият В. Й. предприел обратен завой. По този начин пресякъл траекторията на мотоциклета, управляван от обвиняемият Д. Д. и между двете превозни средства последвал удар. След него последвал втори удар за мотоциклета с друг лек автомобил. В резултата от настъпилото ПТП на возещата се на мотора И.И. били причинени тежки травматични увреждания, довели до смъртта й. На водача на мотоциклета - обвиняемият Д.Д., били причинени телесни повреди.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право