Изправят на съд мъж за крупна измама "фишинг" с изтеглени от немска банка 29 150 лв.

Районната прокуратура в Свищов внесе в съда обвинителен акт срещу 37-годишен мъж, който извършил документно престъпление, декларирайки, че изтеглените от него пари са придобити от търговска дейност на фирмата му. При разследването обаче се оказало, че сумите в размер на общо 29 150 лв били приведени от немска банка в резултат на измама „фишинг“. Това е онлайн измама чрез използване на чужди лични данни.

Обвинението срещу Илиян В. е за това, че в периода от 9 до 12 октомври 2015 г., действайки при условията на продължавано престъпление във Велико Търново и Свищов  потвърдил неистина в частни документи. Това били две декларации, подадени на основание на Закон за мерките срещу изпирането на пари, пред служители на Банка „ДСК“ АД, клон Велико Търново и Банка „ДСК“ АД клон Свищов. Документите съдържали невярно удостоверени обстоятелства. В декларациите се посочвало, че сумите от 14 600 лв. и от 14 550 лв. са предмет на банкови операции чрез тегления на авоари от сметка на неговата  фирма – „Примависта 1“ЕООД. Илиян В. посочил, че сумите са с произход от „търговска и имотна сделка“ и „търговска сделка с имот“ .

През 2012 г. обвиняемият придобил търговско дружество, с което не извършвал стопанска дейност.  В края на септември 2015 г. габровецът бил в Свищов, където се уговорил с две неустановени по делото лица да ги извози до Велико Търново. Докато пътували  между тримата започнал разговор и единият от пътниците попитал Илиян В. дали не познава лице, което има действаща фирма. Мъж обяснил, че на приятеля му, който бил от румънски произход, му било отказано да си регистрира  фирма в България. Обвиняемият предложил да бъде използвано неговото търговско дружество срещу комисионна от 500 лева. Двамата се договорили Илиян В. да изтегля парите, които постъпват по сметката на дружеството и да ги предава на непознатия.  Така на  9 октомври 2015 г. по разплащателната сметка в дружеството постъпили два превода – всеки за сумата от по 14 632,40 лева.

Габровският бизнесмен отишъл в клона на банка, от където изтеглил 14 600 лв. , като саморъчно попълнил декларация, в която удостоверил, че въпросните парични средства са от „търговска и имотна сделка“.  По същият начин на  12 октомври 2015 г. изтеглил от клона на банка ДСК в Свищов и 14 550 лв., като отново попълнил декларация, в която удостоверил, че парите са от „търговска сделка с имот“.

На 3 ноември 2015 г  в банка „ДСК“ постъпила информация от нареждащата немска пощенска банка, че преводите  по сметката на „Примависта 1“ ЕООД са неправомерно наредени. От чуждестранната финансова институция уточнили, че нареждането е станало в резултат от измама „фишинг“.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право