Изправят на съд непълнолетен за убийство на друго момче

Окръжната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу непълнолетен за убийство на друго момче. Обвинението срещу В. В. /16 г./ е за това, че на 21 август миналата година в река Дунав, в участъка й в землището на Свищов, умишлено умъртвил А. Ф. /на 17 години/.

Обвиняемият е ученик в крайдунавския град. Проявявал агресивно поведение към по-малки деца и е регистриран в Детска педагогическа стая в РУ Свищов за извършени системни противообществени прояви на територията на учебното заведение.

В трагичния ден около обяд обвиняемият, заедно с двама негови приятели и А.Ф., който му е братовчед отишли на брега на Дунав и влезли във водата да се къпят. А. Ф. не умеел да плува и не смеел да пристъпи навътре в реката. Обвиняемият забелязал това, извикал едното момче и го накарал да хване А.Ф. за едната ръка, за да се пошегуват с него, като го завлекат в дълбокото.

Двамата започнали да го влачат навътре, въпреки протестите, несъгласието и опитите на момчето да се измъкне. Когато водата стигнала до врата на момчето, В.В. продължил сам да го влачи и бута откъм гърба още десетина метра навътре. Там обвиняемият натиснал няколко пъти надолу главата на А.Ф., като от това той се нагълтал с вода. А.Ф. викал за помощ и се опитвал да се задържи над повърхността на водата, но обвиняемият се отдалечил и излязъл на брега.

Едното от момчетата, като видяло, че А. Ф. се дави, направил опит да го спаси, но не успял. Тримата излезели от реката, като наблюдавали как тялото на А. Ф. потънало. Обвиняемият хвърлил дрехите на пострадалия, на тридесетина метра от мястото, където станало убийството. След това предупредил останалите да не казват на никого за станалото.

На 22 август А.Ф. бил обявен за общодържавно издирване. В хода на издирвателните мероприятия, извършителят и момчетата не споделили нищо за станалото пред полицейските служители. На следващия ден обаче близост до с. Вардим трупът на удавеното момче бил открит от рибар. Тогава десетокласникът си признал пред криминалистите за стореното.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право