Изпратиха Ценко Чоков в затворническата болница

Снимка: Пламен Стоименов/Архив

Пуснат е да отиде от "Студентски град" на зъболекар в "Красно село", а не да ходи на ресторант в "Драгалевци"

Апелативният спецсъд изпрати в болницата към затвора бившия кмет на Галиче Ценко Чоков. Съдебна охрана го задържа в залата с белезници.

Според съдебния състав с председател Георги Ушев домашният арест е мярка, която ограничава свободното придвижване на подсъдимите и ако им бъде позволено да напускат адреса, то е за да удовлетворят конкретни медицински нужди, но не и други битови или житейски.

Ценко Чоков е имал разрешение да напусне адреса в "Студентски град", за да посети зъболекар в "Красно село", за датите 17, 19 и 20 декември, 3,4 и 7 януари.

Бил е заварен в заведение в квартал "Драгалевци", където консумирал храна и вода и останал там около час между 19 ч. и 19.50 ч. в понеделник.

В разрешението не е записан конкретен час за посещение при стоматолог, защото съдът не може да ограничава конкретен час за удовлетворяването на медицинска нужда, но разрешението категорично не е за посещение на ресторант и вечеря с приятели.

Според апелативните съдии задължение на подсъдимия е да се снабдява с храна, но без да се отклонява от мярката си. Освен това, щом за него не е проблем да чака такси 15-20 минути в лошо време и да посещава ресторант, значи здравословното му състояние позволява да бъде в ареста.

Затова съдът го настани в затворническата болница в София, а при спешна нужда от интервенция може да получи лечение и на друго място.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право