Израелци искат анексия на част от Западния бряг

Депутати и министри се включиха в демонстрация на заселници

Нетаняху остава министър на отбраната

Десни депутати и министри призоваха днес израелското правителство да анексира част от Западния бряг и настояха, че Израел “не е бананова република на САЩ”, писа “Джерусалем пост”. В Ерусалим те се присъединиха към малобройна, но политически натоварена демонстрация на заселници срещу зачестяващите случаи на тероризъм на Западния бряг, в които миналата седмица бяха убити 3-ма души.

Депутатът от партията на премиера Бенямин Нетаняху “Ликуд” Орен Хазан предупреди, че кабинетът има едва 61 законодатели в 120-местния Кнесет и че той и негови колеги може да прекратят подкрепата за дневния ред на управляващата коалиция.

“Ще стигнем до всеки терорист”, заяви пред тълпата от стотици демонстранти министърът на строителството Йоав Галант. Изказвания направиха и министрите на образованието Нафтали Бенет, на правосъдието Айлет Шакед и на науката Офир Акунин.

Сред основните искания на недоволните израелци са още легализиране на неразрешените строежи на Западния бряг, действия на кабинета срещу терора, включително блокиране на пътища за палестински автомобили, още контролно-пропускателни постове и незабавно разрушаване на домове на терористи.

Днес на редовно заседание на правителството бе решено Нетаняху, който е и външен министър, да продължи да бъде и.д. министър на отбраната. Върховният съд му е дал срок до 25 декември да обясни, защо има толкова много ресори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток