Израел и сирийската политика на Русия

Тел Авив подпомага бунта срещу Асад

Израел смята да възпира опитите на Иран да продължи военните действия в Сирия

През последните месеци Израел засили подкрепата си за редица фракции на въоръжената опозиция в Южна Сирия. Това показват данни от проучване на израелския аналитичен център "Форум за регионално мислене". Според тях еврейската държава се стреми по този начин да спре иранската експанзия в Сирия. Експертните среди изтъкват, че израелската помощ за бунтовниците създава проблеми на Русия.

Скоро Израел ще води борба срещу основния си близкоизточен съперник - Иран, не само във въздуха, но и на земята. До този извод стига авторката на изследването за новата тактика на еврейската държава в Сирия - Елизабет Цурков. Научен сътрудник на "Форума за регионално мислене", тя е осъществила десетки интервюта с бунтовници, воюващи в Южна Сирия; от тях следва, че напоследък Израел е разширил помощта си за противниците на официален Дамаск. Сирийските бунтовници получават не само финансова, но и военна подкрепа.

Цурков свързва повишената активност на Израел в южните сирийски райони с военните успехи на армията на президента Башар Асад, но подчертава: властите в еврейската държава се тревожат не толкова заради действията на самия Дамаск, колкото от факта, че напредването на правителствената армия в Сирия разширява и зоната на влияние на един от основните му спонсори - Иран.

***

Не може да се отрекат и опитите на Москва да взема предвид интересите на Израел в рамките на сирийската си политика. Договореностите, постигнати през ноември в Аман от делегации на Русия, САЩ и Йордания, които преговаряха за т. нар. южна зона за деескалация, косвено подпомагаха стремежите на еврейската държава.

В слово пред Мюнхенската конференция по сигурността премиерът на Израел Бенямин Нетаняху призна, че иранската политика в Близкия изток в известна степен е уталожила напрежението между израелци и араби. Той добави, че Израел смята да възпира опитите на Иран да продължи военните действия в Сирия и да изгради там свои бази.

(Превод БТА, със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари