Израел нанесе нови въздушни удари по Ивицата Газа

Израел нанесе днес няколко нови въздушни удара по ивицата Газа, която е под контрола на радикалната палестинска групировка "Хамас", предаде ДПА.

В нова ескалация на насилието израелските сили за отбрана съобщиха, че авиацията е започнала да атакува "терористични мишени в цялата ивица Газа". Тези атаки бяха предшествани от вестта, че изстреляна от Газа ракета е поразила автобус на израелска територия и един човек е бил тежко ранен, отбеляза ДПА. Тази вечер от Газа към Израел са били изстреляни около 80 ракети, на повечето от тях са били прехванати и унищожени от израелската ПВО, предаде ТАСС.

Със скандирания за отмъщение и под ескорта на въоръжени лица в камуфлажни дрехи и с маски хиляди палестинци присъстваха по-рано днес в Газа на погребението на седмината бойци от "Хамас", убити снощи от израелски огън, предаде АП.

Според "Хамас" израелски войници под прикритие са прекосили снощи с цивилен автомобил границата и са влезли в престрелка с бойци на "Хамас". При размяната на огън са били убити седем въоръжени палестинци и един израелски подполковник. Конфликтът бе последван през нощта от въздушни удари от израелска страна и залп от ракетен огън от Газа към Израел.

Преди няколко дни Израел и "Хамас" постигнаха с посредничеството на Катар и Египет принципно споразумение за доставка на твърда валута и течни горива за ивицата Газа, припомня Асошиейтед прес. Споразумението е част от по-обхватни усилия за облекчаване на положението в мизерстващата Газа след 11 години на икономическа блокада от две страни - Израел и Египет. Не е ясно дали новият изблик на насилие ще попречи на този процес.

Събитията по границата накараха израелския премиер Бенямин Нетаняху да съкрати посещението си в Париж и да се върне днес за консултации с шефовете на израелските служби за сигурност. След пристигането си в Израел Нетаняху изрази в "Туитър" почит към паметта на убития подполковник, чието име не бе съобщено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток