Израел обяви, че ще изпрати 16 000 африкански мигранти на Запад

Израел обяви днес, че се е отказал от плановете за депортиране на африкански мигранти в Африка и че е постигнал споразумение с агенцията на ООН за бежанците за изпращането на над 16 000 от тях в западни страни, предава "Ройтерс".

На други мигранти, повечето от които са подали молба за убежище, ще бъде позволено да останат най-малко 5 години в Израел, съобщи кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху.

В съобщението не се посочва в кои западни страни ще бъдат изпратени най-малко 16 250 мигранти. Върховният комисариат за бежанците на ООН потвърди, че има споразумение, но не разгласи детайли по него.

Съдбата на около 37 000 африканци в Израел представлява морална дилема за държавата, основана като убежище за преследвани евреи и техен национален дом.

Десноцентристкото правителство бе подложено на натиск от свои националистически гласоподаватели да изгони мигрантите, докато други призоваваха да им бъде позволено да останат.

През февруари Израел започна да изпраща предупреждения на 20 000 африкански мигранти мъже, че трябва да напуснат страната до два месеца или рискуват да попаднат в затвор.

 

От 2005 г. в Израел са влезли най-малко 64 000 африкански мигранти, хиляди от тях след това напуснали страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят