Израел предлага управляеми противотанкови ракети на армията ни

Последно поколение управляеми противотанкови ракети на изралеската компания "Рафаел" бяха представени днес пред висшето военно командване и представители на отбранителната ни индустрия, съобщи БНТ.

Ракетата "Спайк" е убиец на танкове и разрушител на бункери. Нейната далекобойност е от километър и половина и може да достигне до 25 км, като през целия полет тя се контролира от оператора и бойната машина.

Според началника на ВВС ген. Стойков, придобиването на подобна система би повишило значително бойните способности на ударната ни авиация.

"Те могат да бъдат интегрирани на вертолетната авиация, щурмовата авиация, имам предвид СУ-25 и вертолетите ми-24. Така че в зависимост от потребностите и от възможностите на ВВС и на Министерството на отбраната да придобие този висок вид технологично въоръжение, ние можем да помислим в бъдеще как това може да бъде реализирано", обясни ген. Стойков.

Макар че разработката е израелска, ракетните системи се произвеждат в Германия.

Ели Грийн, директор Тактически системи: 18 държави-членки на НАТО вече са въоръжени с ракетни системи "Спайк".

Саймън Атсхед, маркетинг директор: Освен, че доставяме оръжейната система, ни в последствие се ангажираме и с нейната логистична поддръжка.

Днес беше представен и тренажор, чрез който военносулжещите могат да получат базова подготовка. Така се пести време и средства за тяхното обучение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България