Израел призна за въздушните удари край Дамаск

Представител на израелските сили за сигурност потвърди днес, че Израел е нанесъл въздушните удари в Сирия на 25 декември вечерта, предаде Асошиейтед прес.

Източникът, пожелал анонимност, уточнил, че били ударени ирански оръжейни складове, използвани за прехвърляне на оръжия за шиитската групировка „Хизбула“, както и сирийска противовъздушна батарея близо до Дамаск, която стреляла по израелските изтребители.

Русия разкритикува вчера въздушните удари , заявявайки, че те са застрашили пътнически полети. Според израелския представител обаче Израел своевременно предупредил Русия за въздушните удари.

Говорителят на министерството на отбраната Игор Конашенков каза, че шест израелски изтребителя Ф-16 са извършили „провокативно“ нападение в момент, когато два пътнически самолета са се готвели да кацнат в Дамаск и в Бейрут. По думите му това е създало пряка заплаха за самолетите.

Конашенков каза, че сирийската армия не е задействала пълния капацитет на системите си за противовъздушна отбрана, за да не свали погрешка пътническите самолети. Той добави, че сирийските авиодиспечери са пренасочили пътуващия за Дамаск самолет към руската военна база „Хмеймим“ в сирийската крайбрежна провинция Латакия.

По негова информация сирийските сили за противовъздушна отбрана са свалили 14 от 16-те израелски бомби. Останалите две са ударили сирийски военен склад на 7 километра западно от Дамаск, при което са били ранени трима сирийски войници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят