Израел се разграничи от конфликта между САЩ и Иран

Израел се разграничи от конфликта между най-близкия си съюзник – САЩ и Иран, като от еврейската държава посочиха още, че излизането на Техеран от ограниченията за обогатяване на уран не означава, че Ислямската република е на път да създаде ядрено оръжие, предава Ройтерс.

Необичайно неутралните израелски коментари за Иран, най-големият враг на еврейската държава, се появиха след като кабинетът по сигурността на премиера Бенямин Нетаняху се срещна в понеделник на фона на опасенията относно иранското отмъщение за американския удар в Багдад в петък, който уби Касем Сюлеймани, най-известният военен командир на Иран.

На въпрос на Израелско радио дали Иран е „на път към атомна бомба“, министърът на енергетиката Ювал Щайниц, един от най-близките сътрудници на Нетаняху и член на кабинета по сигурността, отговори: „Рано е да се каже“.

Техеран, който отрече да се стреми към създаване на ядрено оръжие, заяви в неделя, че ще се откаже от ограниченията за обогатяване на уран, които могат да бъдат използвани за направата на ядрени бойни глави. От Иран заявиха още, че ще продължат да си сътрудничат с американската ядрена служба и може да отмени стъпките си, ако американските санкции бъдат премахнати.

Щайниц повтори обещанието на Нетаняху, че Израел никога няма да позволи на Иран да построи ядрен арсенал - линия, която Тръмп подкрепя категорично.

На въпрос какви действия трябва да предприеме Израел сега, Щайниц отговори: „Има напрежение между Иран и Съединените щати и ние не участваме, така че не искам да се свързвам с него. Ние стоим отстрани и наблюдаваме събитията“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия