Изрядните шофьори ще плащат по-малко за "Гражданската отговорност"

От тази година изрядните шофьори ще заплащат по-ниска цена на застраховката "Гражданската отговорност" в сравнение с нарушителите. Прилагането на практика на т.нар. система "бонус-малус" обаче ще закъснее с няколко месеца, докато се синхронизират електронната база от данни на КАТ и на Гаранционния фонд, информира БНР.

С въвеждането на автоматичния обмен на информация всеки ще плаща в зависимост от застрахователния риск и поведението си на пътя, поясни председателят на Асоциацията на застрахователите Светла Несторова.

"Когато говорим за бонус-малус, в никакъв случай не говорим за някакви дребни рискове от типа на кой е паркирал правилно, кой си е платил зелената зона, кой е в някакви малки нарушения и кой не. Системата бонус-малус ще има за цел да отчете онези елементи в поведението на водача, които стават причина за сериозни ПТП и водят до жертви", каза Несторова.

Шофьорите не бива да очакват диференцираните цени на "Гражданската отговорност" още през първите месеци на годината заради техническото време за пренастройването на системите, предупреждават застрахователите.

Засега остава и стикерът на предното стъкло, удостоверяващ наличието на застраховката.

"От една страна полицата е договор, който хората сключват със застрахователя и би трябвало да е единственото абсолютно задължително условие да си застрахован. От друга страна обаче имаме история на толкова тежки, некоректни практики, че въвеждането на стикера се оказа сякаш един от опитите на законодателя да контролира въпросните некоректни практики", припомни Светла Несторова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България