Изследване с ядрено-магнитен резонанс - най-подходящо за дами с импланти в гърдите

Снимка: Архив

Дамите със силикон в гърдите също трябва да се преглеждат редовно за доброкачествени или злокачествени образувания в млечните жлези, но при тях се правят различен тип изследвания, твърди пловдивският специалист по образна диагностика д-р Елена Василска. Според нея за жените с импланти в гърците най-подходящо е изследването с ЯМР (ядрено-магнитен резонанс).

Този метод e предпочитан при изследване на млечни жлези на жени с импланти заради голямата компресия, на която са подложени гърдите при мамографското изследване. Методът е подходящ за диагностициране на всички болестни промени - освен онкологични заболявания могат да бъдат открити мастопатия, кисти, фиброаденоми и всички доброкачествени образувания. Освен това може да се проследи позицията на самия имплант или проблемите, свързани с него като вътрешни руптури, деформации или да се открие пълна руптура на импланта. Тези дефекти често не се усещат от пациентите, но трябва да се отстраняват навреме, за да не създават допълнителни усложнения, допълва д-р Елена Василска.

При ядрено-магнитния резонанс на гърдата се използва силно магнитно поле и радиочестотни вълни, за да се създадат детайлни образи на структурата на гърдите. Методът е изключително полезен за проследяване (скрининг) на жените с висок риск за карцином на гърдата поради доброто визуализиране на туморната тъкан, понякога пропускана при мамографско и ехографско изследване. За разлика от мамографията, при МРТ на гърдата не се използват рентгенови лъчи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве