Изследват кичур от косата на Леонардо да Винчи

Показват реликвата в музея в родния му град Винчи.

Уникалната находка се пази в частна колекция

Италиански учени ще направят ДНК анализ на кичур коса, за който се смята, че е от Леонардо да Винчи. Реликвата е притежание на частна американска колекция и ще бъде изложена за пръв път в музея на ренесансовия майстор в родния му град Винчи.

Находката ще бъде представена пред медиите в четвъртък, когато Италия отбелязва 500-годишнината от смъртта на художника, обявиха в съвместно изявление Алесандро Вецози, директор на музея на ренесансовия творец и Аниезе Сабато, президент на фондацията, която се грижи за наследството му.

Според Сабато, резултатите от изследването им може най-накрая да разрешат противоречието дали останките от Амбоаз, Франция, наистина принадлежат на да Винчи. Първоначално той е погребан в параклис в Сен Флорентен в замъка „Амбоаз”, намиращ се в долината на Лоара във Франция. Параклисът е унищожен по времето на Френската революция. По-късно останките от гроба са изместени в по-малък параклис в същото шато, но и до днес остава съмнението, че преместените кости наистина принадлежат на Да Винчи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука