Изследват чешмите в Балкана и частни кладенци до закрити уранови мини

"В и К" в Сливен ще изследва физикохимичните и микробиологичните показатели на водата от най-посещаваните горски чешми в Балкана. Инициативата е част от новото споразумение, което дружеството сключи със сливенската фондация "Стария бряст", за опазване на екосистемите, водите и горите в Сливенския регион - съобщиха от фирмата.

Анализът на пробите ще бъде извършен в независими лаборатории, посочени от екоминистерството, както и в лабораторията на "В и К", чието акредитиране ще приключи до края на годината. Предстои да бъдат установени и обследвани и частните кладенци и напоителни съоръжения във вилната зона на Сливен, която се намира в непосредствена близост до бившите уранови рудници. Гражданите ще бъдат уведомени за резултатите.

От "В и К" и "Стария бряст" откриват инициатива, с която вододайната зона на язовира за питейна вода "Асеновец" край Сливен да получи статут на защитена територия. Целта е да се спре сечта в околните горски площи. "Опазването на горите има сериозно отношение към водосбора на района, към дебита и чистотата на водните количества" - коментираха от водоснабдителното дружество. От там допълниха, че изсичането на горите край Котел, например, е навредило сериозно на обема и характеристиките на котленската изворна вода.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България