Изследваха над 20 000 пациенти с PET-скенер

Повече от 20 000 пациенти с онкологични и неврологични заболявания са били изследвани през последните 10 г. с първия у нас позитронно-емисионен томограф - PET-скенер, във варненската УМБАЛ "Св. Марина", съобщиха от здравното заведение.

Апаратът работи в клиниката по нуклеарна медицина от 2009 г. и в момента е единственият в Източна България. Освен жители на региона, често идват и пациенти от другия край на страната, обясни доц. Борислав Чаушев от клиниката по нуклеарна медицина.

"В първите години работата на екипа била по-трудна, тъй като контрастното вещество за изследването се е доставяло от чужбина със самолет, но с изграждането на циклотронен комплекс преди 5 г. болницата вече произвежда консуматива на място", разказа доц. Чаушев.

За десетилетие медиците са спасили много човешки животи. Най-голям процент от изследванията са направени на болни от рак на белия дроб, дебелото черво, гърдата, кожата, костите, кръвта и храносмилателната система. Чрез съвременната технология се локализират прецизно огнищата на рак и се състава план за незабавно лечение. Апаратът се ползва и за изследване на мозъка и откриване на Алцхаймер, Паркинсон или епилептични огнища.

Модерната образна диагностика е безплатна и безболезнена. Извършва се в рамките на един ден, като самата процедура трае между 30 и 40 минути, след което пациентът може да се прибере у дома или на работното си място.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България