Изследователи представят родови истории във Варна

Проучвания за историята на стари български родове ще представят изследователи този уикенд във Варна на XXI Национална конференция "България в световната история и цивилизация - дух и култура".

В нея ще участват над 30 специалисти от цялата страна. Акцент в двудневната програма ще е темата "Памет за рода и произхода", в която се преплитат търсения за българското родословие във фолклора, в етнографията, в семейните традиции, в документалното богатство на архивите, съобщи Даниела Василева, председател на сдружение "България - дух и култура", което организира конференцията от 1996 г. насам.

Историята на моряшки род от Русе, на Колчовия род от строители и дърворезбари от Трявна, проучване за корените на ченгенската женска носия са само част от любопитните доклади, включени в програмата. Ще бъдат изнесени и нови данни за древните цивилизации по Черноморието, които дават перспективи за развитие на културния туризъм, посочи Василева.

Добър пример е Варненският халколитен некропол, ще отправим призив към общината да го социализира, за да стане достъпен за туристите, заяви тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони