Изтеглете безплатното приложение "Европейски път - Кърджали"

Кърджали - европейският град в сърцето на Източните Родопи

Общината съдейства за успешното развитие на автоиндустрията, но инвестира и в своите деца, култура и история

Кърджали е един от малкото средни градове на България, успели да запазят през годините на прехода голяма част своята промишленост и население. Той е административен център на област Кърджали и на едноименната община.

Населението на града е около 44 000 души, а на общината – малко над 70 000. Разположен е в Източните Родопи, през него преминава международният път за Гърция през прохода Маказа. В момента местната промишленост се базира основно на машиностроителните предприятия, текстилната промишленост и туризма.

От 1991 година Кърджали се управлява от кметове, избрани с листата на ДПС. Кмет – инж. Хасан Азис управлява общината от 2011 година, и четирите си мандата печели още на първи тур. За този период са реализирани няколко големи проекта – изграждането на международния път през прохода Маказа, строителството на „Водното огледало“, изграждането на един от най-големите в страната Пазар на производителите, цялостна реконструкция и подмяна на водопроводната и канализационна мрежа. Привлечените за този период инвестиции в общината са за над 280 милиона лева.

Безплатното приложение "Европейски път - Кърджали" в удобен PDF формат можете да изтеглите от ТУК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони