Изтеглете безплатното приложение "Европейски път: Велико Търново"

Обръщение на кмета Даниел Панов:

Уважаеми великотърновци,

Даниел Панов

С голямо вълнение и особен трепет ви поздравявам по случай празника на нашия град Велико Търново - 22 март!

Днешният ден ни връща стотици години назад във времето, когато край Клокотница се случва едно от най-паметните събития в историята на Велико Търново, България и Европа.

Преди близо осем столетия, през 1230 година славният търновски и български цар Иван Асен II и нашите храбри войници печелят битката срещу многобройната войска на Теодор Комнин.

В деня на светите Четиридесет мъченици паметното сражение превръща България във водещ фактор в целия Европейски югоизток. Търновград се утвърждава като столица на една от великите сили в Европа.

Старопрестолнината става водещ държавнически, политически, културен и духовен център на Балканите.

Ние, великотърновци, а и всички българи помним и се гордеем с това паметно събитие, почитаме нашите предци, за които България и Търновград са стояли пред всички, прекланяме се пред делата им!

Цар Иван Асен II ясно показва, че от векове наред България има своето утвърдено място в Европа! При цар Иван Александър културното влияние на Търновските школи - книжовна, художествена и богословска, достига огромни висоти в целия православен славянски свят.

Като горди и достойни наследници на Асеневци пред нас стои голямата отговорност да следваме техните завети. А именно - да бъдем родолюбци! Да пазим и съхраняваме търновската и българската идентичност! Да градим престижа и авторитета на Велико Търново както в България, така и в Европа, и по света!

Благодаря на всички, чиито ежедневни усилия са посветени на Велико Търново и на българщината!

Честит празник, старостоличани!

Безплатното приложение можете да изтеглите в удобен PDF формат от ТУК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони